Persbericht 22e Serie Orgelconcerten Oosterkerk Zeist 2014

Willem Harold Boog
Op D.V. zaterdag 5 juli aanstaande gaat voor de tweeëntwintigste achtereenvolgende keer de Serie Orgelconcerten in de Oosterkerk Zeist (Woudenbergseweg 44) van start.

Ook dit jaar presenteren wij u een aantal ‘nieuwe’ gastorganisten van internationale allure.

Bij vrijwel alle concerten is er aandacht voor de jubilea van Willem Harold Boog en in de programmering is er een grote verscheidenheid aan bekende en minder bekende orgelwerken. Dit alles met ‘live beeldprojectie’ vanaf de speeltafel.

Willem Harold Boog opent in zijn jubileumjaar de serie orgelconcerten met ‘Hollandse componisten’. Naast werken van Sweelinck (Variaties over ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’), Van Eijken (Toccata und Fuge über den Namen B.A.C.H.), De Lange jr. (Carillon), Kee (Koraalsuite) en Nieland (Toccata) klinken er werken van De Lange sr. (Sonate über ‘Sollte ich meinem Gott nicht singen?’), Van Opstal (Psalm 42), Andriessen (Premier Choral) en Zwart (Fantasie-toccatine Psalm 33). Een veelzijdig en boeiend programma!

Een week later, zaterdag 12 juli, kunt u luisteren naar de bekende ‘nieuwkomer’ Martin Zonnenberg. Thema van dit concert is ‘Populaire orgelbespeling’. Een verrassend programma met als rode draad een ‘reis door Europa’ met werken van Dienel, Lang (Tuba Tune), Hollins (Allegretto Grazioso), Prizeman (Toccata ‘Song of Praise’), Bédard (Variations on ‘Amazing Grace’), Grieg (deel uit ‘Peer Gynt’), Tsjaikovsky (deel uit ‘De Notenkraker’), Vossen (Flick-Flack), Martin, Nevin (Toccata), Smith (‘A Joyous Acclamation’), Mulder (Psalm 72) en tenslotte Asma (‘Komt als kind’ren van het Licht’). Martin opent zijn concert met een improvisatie met aandacht voor de jubilaris. Een bijzonder concert.

Zaterdag 19 juli is het de beurt aan de tweede nieuwkomer Ronald de Jong. Deze virtuoze organist uit Zoetermeer heeft zijn sporen als virtuoos organist inmiddels ruimschoots verdient. Zijn programma opent met een eigen bewerking over ‘Ik wil mij gaan vertroosten’,

gevolgd door werken van Bonset (Carillon), Bach (de beroemde Passacaglia, BWV 582), Mudde (Variaties en Fuga over ‘Waer dat men sich al keerd of wend’).

Na de pauze gaat hij verder met Guilmant (de complete derde Sonate) en twee eigen bewerkingen: de Toccata in g kleine terts en ter afsluiting een improvisatie over Psalm 25, met aandacht voor de jubilerende Willem Boog.

Zaterdag 26 juli is het de beurt aan ‘good old’ Sander van Marion. Als thema noemt hij zijn programma ‘Vorstelijke klanken op een Koninklijk instrument’. Ook dit is een reis door Europa. Met werken van Mens (Mars van de jonge Prins van Friesland), Prinses Marianne (Petite Marche), Graaf (Petite Pièce), Mozart (Laat ons juichen Batavieren), Couperin (Suite), Bach (Air en Gavotte), Van Marion (improvisatie), De Seixas (Suite Portuguezes), Purcell (Suite in C) en Händel (Watermusic) eindigt Sander met een improvisatie over ‘Gelukkig is het land’ met ‘Adiós Nonino’ en ‘Later als ik groot ben’. Een heerlijk avondje uit!

Zaterdag 2 augustus verzorgt maestro Jos van der Kooy het concert. Hij was niet alleen de leermeester van Willem Boog aan het Conservatorium, maar geniet ook grote internationale bekendheid als improvisator/concertorganist en als organist van de Grote of Sint Bavokerk te Haarlem en kerkmusicus van de Amsterdamse Westerkerk. Dit concert mag u niet missen!

Jos speelt werken van Karg-Elert (Choralimprovisation Mach hoch die Tür), Zwart (Psalm 51, op verzoek van Willem Boog), Kee (Den 19en Psalm) en Hindemith (Sonate I). Na de pauze een grote improvisatie en tot besluit van Vierne de complete wervelende derde Symphonie!

Het volgende concert, op zaterdag 9 augustus wordt gegeven door Willem Harold Boog met als thema ‘de Frans Romantische Orgelkunst’.

Na zijn studie bij Istvan Baroti (Hongarije) heeft Willem Boog zich steeds meer gespecialiseerd in deze periode van de orgelkunst. De belangrijkste Franse componisten komen aan bod met werken van Lemmens (Fanfare), Franck (Andantino), Büsser (Marche de Fête), Boëllmann (Suite Gotique), Vierne (Prélude uit Symphonie I en Carillon, opus 31), Guilmant (‘Wat God doet dat is welgedaan’) en Widor (delen uit Symphonie IV). Een groots programma waarbij het Oosterkerk orgel in al zijn facetten aan bod komt!

Een week later, op zaterdag 16 augustus concerteert de nieuwe organist van Joriskerk te Amersfoort Rien Donkersloot. Ook hij is een nieuwkomer in onze serie. Op het programma staan achtereenvolgens werken van Rien zelf (een improvisatie met aandacht voor de jubilaris Willem Boog), Bach (‘Schafe können sicher weiden’, BWV 208), Schumann (Vier Skizzen, opus 58), De Wolf (Passacaglia, koraal en fuga over ‘Wie maar de goede God laat zorgen’), Schuurman (‘Op bergen en in dalen’), Saint-Saëns/Guilmant (Le Cygne) en tenslotte van Guilmant de complete eerste Sonate in drie delen.

Zaterdag 23 augustus concerteert Everhard Zwart in ons midden. Zijn programma begint toepasselijk met de Variaties over Psalm 150 van Willem Boog. Dan volgen er werken van Bach (Praeludium f-moll, BWV 534 en het prachtige koraalvoorspel ‘Ich ruf’ zu Dir, Herr Jesu Christ’), Händel (Concerto VII), Mendelssohn (Sonate I), Brandts Buys (Toccata en Fuga in g-moll), Litzau (‘Agnus Deï’ uit de Hohe Messe van J.S. Bach) en Asma (‘Bede bij het kruis’ en ‘Alle roem is uitgesloten’).

Het slotconcert is op zaterdag 30 augustus. Willem Harold Boog speelt een selectie van werken die door u als luisteraar is aangereikt. Begonnen wordt met de Fantasie over Psalm 25 van zijn leermeester Willem Hendrik Zwart. Dan volgen werken van Wendt (‘God, enkel Licht’), J.S. Bach (de grote Fantasie en Fuga g-moll, BWV 542, één van de mooiste werken van Bach), C. Ph. E. Bach (Solfeggio), Zwart (Trio over ‘Als God, mijn God maar voor mij is’), Freyer (Concert Variationen über ‘Du Hirte Israëls’), Guilmant (de complete tweede Sonate en de beroemde March upon Händel’s ‘Lift up your heads’), Boog (Trio Psalm 42) en tot besluit het Postludium over ‘Alle roem is uitgesloten’ van Jan Zwart. Een waardige afsluiting.

U bent van harte welkom bij deze prachtige serie orgelconcerten op het romantische Flentrop-orgel (II/30) met toporganisten, veelzijdige- en aansprekende programma’s en een gezellige sfeer. Tijdens de pauzes kunt u, onder het genot van een kopje koffie, kennismaken met de concertant. De toegang is 8 euro en kinderen tot en met 14 jaar zijn gratis.

Het programmaboekje voor de serie kost € 1,-.

De concerten beginnen om 19.30 uur en de kerk is geopend vanaf 19.00 uur.

De concerten wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren uit Zeist, Lunteren, Den Bosch, Nijkerk, Hellow en Veenendaal.

Voor meer informatie: www.willemharoldboog.nl en www.boogconcerten.nl

Wilt u er zeker zijn van dat u aanwezig zult zijn bij dit concert? Schrijf u dan gratis in via dit formulier