23e serie orgelconcerten

23e Serie Orgelconcerten Oosterkerk Zeist

Op D.V. zaterdag 4 juli aanstaande gaat voor de drieëntwintigste achtereenvolgende keer de Serie Orgelconcerten in de Oosterkerk Zeist (Woudenbergseweg 44) van start.

Wij presenteren u organisten van allure en een ‘nieuwkomer’ in de Zeister Orgelserie.

Het thema dit jaar is: César Franck (125 jaar geleden overleden) en de Hollandse Koraalkunst.  Van César Franck worden alle grote orgelwerken uitgevoerd. Een unieke kans om in negen concerten deze prachtige orgelwerken integraal te kunnen beluisteren. Bovendien is er in de programmering een grote verscheidenheid aan andere bekende en minder bekende orgelwerken en improvisaties. Dit alles met ‘live beeldprojectie’ vanaf de speeltafel.

Willem Harold Boog opent zaterdag 4 juli zijn programma met de Symphonische Fantasie over Psalm 130 van zijn oud leermeester Willem Hendrik Zwart. Over dezelfde Psalm klinkt van Johann Sebastian Bach het Koraalvoorspel ‘Aus der Tiefe rufe ich’ (BWV 745), gevolgd door een virtuoos ‘Pedaal-Exercitium’ (BWV 598) en de bekende Praeludium und Fuge in e-moll (BWV 533). Van Herman Nieland vier bewerkingen over geestelijke liederen (‘Ach blijf met Uw genade’, ‘Daar ruist langs de wolken’, ‘Als g’in nood gezeten’ en ‘Grote God, wij loven U’) en twee orgelwerken van Hendrik Andriessen: ‘Thema met variaties’ uit 1949 en ‘Sonata da Chiesa’ uit 1927.

Na de pauze komt César Franck aan bod met het ‘Troisième Choral en la-mineur’ en ‘Grand Choeur no. 1 en Ut-majeur’. Tussen deze twee werken in klinkt ‘Cantabilé en si-mineur’ van Jacques Lemmens. Tot besluit uit de typische Hollandse Koraalkunst het Orgellied over ‘Als ik Hem maar kenne’ van Feike Asma en van Jan Bonefaas de ‘Fantasie over Psalm 72’.

Een week later, zaterdag 11 juli, kunt u luisteren naar Everhard Zwart. Hij opent met drie werken uit de Hollandse Koraalkunst: Fantasie-toccatine Psalm 24 van Cor Kee, Voorspel Psalm 23 van Ad Wammes en Fantasie Psalm 81 van Christiaan Ingelse.

Dan achtereenvolgens Andante uit Triosonate IV (BWV 528) van Johann Sebastian Bach, Aria van Giovanni Pescetti, Deuxième Choral en si-mineur van César Franck en de Fantasie over Psalm 77 van Feike Asma.

Zaterdag 18 juli is het de beurt aan Minne Veldman. U kunt luisteren naar werken van Asma (Psalm 121 en ‘Op bergen en in dalen’), Mendelssohn (Sonate 1 in f-moll, opus 65), Zwart (Larghetto en Furiante), Franck, (Premier Choral en Mi-majeur), Gigout (Scherzo en Toccata) en Veldman (Fantasie Psalm 85).

Zaterdag 25 juli bespeelt de oud winnaar van het Haarlemse César Franck concours, Dirk Out, het orgel van de Oosterkerk. Van Alexandre Guilmant klinkt ´Grand Choeur alla Handel´ (opus 18), vervolgens ‘Prière’ (opus 20) van César Franck en het beroemde ‘Carillon de Westminster’ van Louis Vierne. Het laatste werk voor de pauze is ‘Fantasie en La-majeur’ uit Trois pièces pour Grand Orgue van César Franck.

Na de pauze een programma met Hollandse Koraalkunst: Koraal en variaties over ‘Ontwaakt, gij die slaapt…’ van Klaas Bolt, Vier Koraalbewerkingen uit het ‘Ermelo’s Orgelboek’ van Erik-Jan van der Hel en tenslotte ‘Be Thou my Vision’ van Dick Sanderman.

Zaterdag 1 augustus is het de beurt aan ‘nieuwkomer’ Gerwin van der Plaats. Thema van dit bijzondere concert is ‘Populaire Orgelbespeling’. Op het programma staan niet alledaagse orgelarrangementen van bekende en minder bekende componisten: ‘Nightfall in Camp’ van Douglas Pope, Sinfonia van Johann Sebastian Bach, ‘Andante Cantabilé (opus 11) van Pjotr Tjaikovski, ‘Si j’étais roi’ van Adolphe Adam en twee werken van César Franck, te weten Andantino en Grand Choeur no. 2 en ut-mineur.

Na de pauze: ‘The waltzing cat’ van Leroy Anderson, ‘Song of Paradise’ van Reginald King, ‘Première Valse’ (opus 83) van Auguste Durand, ‘The Pilgrim’s Song of Hope’ van Edouard Batiste, het inmiddels bekende werk ‘Power of Live’ van Mons Takle en tot besluit een Improvisatie door Gerwin van der Plaats.

Het volgende concert, op zaterdag 8 augustus verzorgt maestro Jos van der Kooy het concert. Hij was niet alleen de leermeester van Willem Boog aan het Conservatorium, maar geniet ook grote internationale bekendheid als improvisator/concertorganist en als organist van de Grote of Sint Bavokerk te Haarlem en kerkmusicus van de Amsterdamse Westerkerk.

Van der Kooy begint zijn programma met twee Koraalvoorspelen over ‘Liebster Jesu, wir sind hier’ (BWV 730 en 731) van Johann Sebastian Bach, gevolgd door diens beroemde Passacaglia in c-moll (BWV 582). Van Mozart kunt u luisteren naar ‘Andante für eine Walze in eine kleine Orgel’ (KV 616) en een Improvisatie van Jos van der Kooy.

Na de pauze het grootste werk van César Franck: de monumentale ‘Grande Pièce Symphonique (opus 17). Een spectaculaire belevenis!

Een week later, op zaterdag 15 augustus concerteert Willem Harold Boog. Allereerst eigen Variaties over Psalm 150, gevolgd door ‘Trio Psalm 42’ van Gottfried Homelius, de grote Praeludium und Fuge in a-moll (BWV 543) van Johann Sebastian Bach, de bekende ‘Cantiléna’ (opus 148) van Josef Rheinberger en de virtuoze Passacaglia over ‘Jesu, meine Freude’ (opus 65) van Sigfrid Karg-Elert.

Na de pauze: ‘Prélude, Fugue et Variations’ (opus 18) van César Franck, ‘Le Cygne’ (de zwaan) uit ‘Les Carnaval des Animaux’ van Camille Saint-Saëns (arr. W.H. Boog), de Praeludium und Fuge über den Namen B.A.C.H van Franz Liszt en tot besluit ‘Meditatie en koraal Psalm 103’ van Klaas Jan Mulder en ‘Voorspel en koraal Psalm 9’ van Willem Harold Boog.

Zaterdag 22 augustus kunt u luisteren naar Sander van Marion, die het concert als thema meegeeft: Klanken in vrijheid’.  Op het ‘menu’ staan de volgende werken: Ouverture ‘Wilt heden nu treden’ van Jan Zwart, de Aria ‘Abide with me’ van Sander van Marion, Parafrase over een thema van Händel (opus 90) van Alexandre Guilmant, de ‘Piece heroïque’ van César Franck, Scherzo van Healy Willan en Klankschilderingen ‘Oorlog en vrede’ van James Hewit. Na de pauze gaan we door met Vier delen uit ‘The Royal Fireworks Music’ van Georg Friedrich Händel, een Oud-Nederlandse Mars van Leo Mens, ‘Hollandse Suite’ van Christian Ruppe en ‘last but not least’ een Improvisatie over thema’s van Glenn Miller, Vera Lynnen The Sound of Music’ door Sander van Marion.

Het slotconcert is op zaterdag 29 augustus. Willem Harold Boog speelt het z.g. verzoekprogramma: een selectie van werken die door u als luisteraar is aangereikt. Begonnen wordt met de Liedbewerking ‘Beveel gerust uw wegen’ van Feike Asma en zijn vier variaties over Psalm 118, die onlangs ‘nieuw’ in druk zijn verschenen. Van Johann Sebastian Bach het beroemste orgelwerk: de Toccata und Fuge in d-moll (BWV 565) en van Sigfrid Karg-Elert het prachtige Orgelchoral ‘Herzlich lieb hab ich Dich, o Herr’ (opus 65) en de indrukwekkende Symphonische koraal-improvisatie over het Engelse koraal ‘Nader mijn God tot U’, over de ondergang van de Titanic. In een bijlage kunt u dit werk ‘meelezen’ aan de hand van een ‘beeldende toelichting’ van Wim van der Panne uit 1984. Na de pauze klinkt ‘Final’ (opus 21) van César Franck, gevolgd door ‘Elegy’ van George Thalben-Ball, de Variations sur ‘Lasst uns erfreuen’ van Denis Bédard en ter afsluiting twee bekende werken van Jan Zwart: de Liedbewerking over ‘Ga niet alleen door ’t leven’ en de (kleine) Fantasie over het Lutherlied ‘Een vaste Burg’ is onze God’. Een waardige afsluiting.

U/jij bent van harte welkom bij deze serie orgelconcerten op het romantische Flentrop-orgel (II/30) met toporganisten, veelzijdige- en aansprekende programma’s en een gezellige sfeer. Tijdens de pauzes kunt u, onder het genot van een kopje koffie, kennismaken met de concertant. De toegang is slechts 8 euro en kinderen tot en met 14 jaar zijn gratis.

De concerten beginnen om 19.30 uur en de kerk is geopend vanaf 19.00 uur.

De concerten wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren uit Zeist, Lunteren, Nijkerk en Veenendaal. Voor meer informatie: www.willemharoldboog.nl en op deze website