C.V. Willem Harold Boog

Orgelconcerten Willem Harold Boog

Willem Harold Boog (1964) studeerde orgel, kerkmuziek en clavecimbel aan de Conservatoria van Enschede, Zwolle en Alkmaar. Eindexamen clavecimbel deed hij in 1987 bij Remy Syrier, gevolgd in 1991 door het eindexamen orgel bij Jos van der Kooy op het orgel van de Grote- of Sint Bavokerk te Haarlem bij wie hij in 1992 ook het eindexamen improvisatie voor het diploma kerkmuziek behaalde in de Westerkerk te Amsterdam.

Daarnaast ontving hij meer dan 22 jaar (tot 1996) privéles bij Willem Hendrik   Zwart op het majestueuze Hinsz-orgel van de Bovenkerk te Kampen. Verder nam Willem Harold Boog deel aan een internationale interpretatie-cursus (1989) door Christoph Schoener (BRD.) van Bach en Mendelssohn werken en studeerde hij in 1995 en 1996 bij Istvan Barotti, organist van de Dom van Esztergom (Hongarije) werken van Liszt, Widor en Franck. Behalve in Nederland concerteerde hij ook in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije (concertreis 1997, 2001 met workshop Hollandse Koraalkunst aan de István Széchenyi Hochschule in Györ en 2002), Engeland, Canada en Amerika   (concertreis 1998 en 1999).

Sinds januari 1989 is Willem Harold Boog cantor-organist van de Oosterkerk in Zeist, gevolgd in 1992 door  een benoeming als Kerkmusicus.In januari 2014 ontving hij de zilveren draaginsigne voor zijn 25 jarig jubileum als Kerkmusicus van de Oosterkerk. In 2016, tijdens het 25ste Traditionele Oranjeconcert werd hij benoemd tot Stadsorganist van Zeist. Tijdens het jubileumconcert van de 25ste Serie Orgelconcerten 2017 werd hij benoemt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Naast organist is hij actief als koordirigent (Pniëlkoor Veenendaal, het Veluws Mannenkoor Ermelo en ‘de Oostercantorij’ Zeist), waarmee hij bekend is van cd-opnamen en radio- en  televisie uitzendingen. Als gastdirigent (‘Dutch Festival Choir’ en het ‘Hollandkoor’), koorbegeleider en solist bij diverse koren maakte  hij verschillende buitenlandse reizen (o.a. naar Bern en Coventry, maar ook door Canada en de Verenigde Staten). Ook verzorgt hij workshops en was hij een  paar keer columnist bij het radioprogramma ‘Zaterdagavonduur’ (EO). Sinds oktober 2014 is Willem Boog ambassadeur van de Leprazending.

Over Willem Harold BoogAls initiatiefnemer én  concertgever organiseert Willem Harold Boog sinds 1991 het Traditionele  Oranjeconcert, sinds 1992 de Serie Orgelconcerten en sinds 2003 de ‘Orgelplusconcerten’  in de Oosterkerk te Zeist. Bij laatstgenoemde concerten werkte hij achtereenvolgens samen met Marco Bakker (bariton), Evelyn Heuvelmans (hobo), Arjan en Edith Post (trompet), Matthijs Koene (panfluit), Martin de  Deugd (viool), Berdien Stenberg (fluit), Jan Lenselink (piano), Ab Weegenaar  (fagot), het Koninklijk Harmoniegezelschap OBK-Zeist o.l.v. dirigent Gert Buitenhuis (thema: Mon Orgue c’est mon Orchestre) en met slagwerkers van het Marimba-ensemble Amersfoort.

Van Willem Boog verschijnen  regelmatig koor- en orgelwerken, uitgegeven bij Molenaar Ed. Wormerveer, Muziek-Klassiek B.V. en ‘Con Passione’ (Psalm 118, 139 en 150).

Lees meer over Willem Harold Boog op www.willemharoldboog.nl

Wat betreft de functie van het orgel in de eredienst onderschrijft hij nadrukkelijk de uitspraak van zijn  leermeester Willem Hendrik Zwart:
‘De Lofzang heeft een voertuig nodig en dat moet een gouden koets zijn!’