C.V. Willem Harold Boog

Orgelconcerten Willem Harold Boog

Willem Harold Boog (1964) studeerde orgel, kerkmuziek en klavecimbel aan de Conservatoria van Enschede, Zwolle en Alkmaar. Eindexamen klavecimbel deed hij bij Remy Syrier (1987) en orgel bij Jos van der Kooy (1991, Grote- of Sint Bavokerk te Haarlem) bij wie hij in 1992 ook het eindexamen improvisatie voor het diploma kerkmuziek behaalde in de Westerkerk te Amsterdam. Daarnaast ontving hij meer dan 22 jaar (tot 1996) privéles bij Willem Hendrik Zwart op het majestueuze Hinsz-orgel van de Bovenkerk te Kampen.Verder nam Willem Harold Boog deel aan een internationale interpretatiecursus (1989) door Christoph Schoener (BRD.) van Bach en Mendelssohn werken en studeerde hij in 1995 en 1996 bij Istvan Baróti, organist van de Dom van Esztergom (Hongarije) werken van Liszt, Widor, Guilmant en Franck. Behalve in Nederland concerteerde hij ook in Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije (concertreis 1997, 2001 met workshop Hollandse Koraalkunst aan de István Széchenyi Hochschule in Györ en 2002), Engeland, Canada en Amerika (concertreis 1998 en 1999).

Sinds januari 1989 is Willem Harold Boog cantororganist van de Oosterkerk in Zeist, gevolgd in 1992 door een benoeming als Kerkmusicus. In januari 2014 ontving hij de zilveren draaginsigne voor zijn 25 jarig jubileum als Kerkmusicus van de Oosterkerk. In 2016, tijdens het 25ste Traditionele Oranjeconcert werd hij benoemd tot Stadsorganist van Zeist en tijdens het jubileumconcert van de 25ste Serie Orgelconcerten in 2017 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Aan dit concert werd medewerking verleent door onder andere het Bach Consort Nijkerk o.l.v. Falco van Loon.

Naast organist is hij actief als koordirigent, waarmee hij bekend is van cd-opnamen en radio- en televisie uitzendingen. Als gastdirigent (‘Dutch Festival Choir’ en het ‘Hollandkoor’), koorbegeleider en solist bij diverse koren maakte hij verschillende buitenlandse reizen (o.a. naar Bern en Coventry, maar ook door Canada en de Verenigde Staten). Ook verzorgt hij workshops (o.a. ‘samenzang begeleiding’, ‘Hollandse Koraalkunst’, ‘interpretatie en registratie’, ‘de geheimen van het orgel’)  en was hij een paar keer columnist bij het radioprogramma ‘Zaterdagavonduur’ (EO). Sinds oktober 2014 is Willem Boog ambassadeur van de Leprazending. Hij is als docent kerkorgel verbonden aan het KunstenHuis Zeist en aan Cultuurkust Harderwijk. Ook is hij privédocent orgel, piano, klavecimbel, zang en solfège.

Als initiatiefnemer én concertgever organiseert Willem Harold Boog sinds 1991 het Traditionele Oranjeconcert, sinds 1992 de Serie Orgelconcerten en sinds 2003 de ‘Orgelplusconcerten’  in de Oosterkerk te Zeist. Bij laatstgenoemde concerten werkte hij achtereenvolgens samen met Marco Bakker (bariton), Evelyn Heuvelmans (hobo), Arjan en Edith Post (trompet), Maurice van Dijk (trompet), Wouter Harbers (piano), Matthijs Koene (panfluit), Martin de Deugd (viool), Berdien Stenberg (fluit), Jan Lenselink (piano), Ab Weegenaar (fagot), het Koninklijk Harmoniegezelschap OBK-Zeist o.l.v. dirigent Gert Buitenhuis (thema: Mon Orgue c’est mon Orchestre) en met slagwerkers van het Marimba-ensemble Amersfoort. In december 2014 werkte Willem Boog mee aan de ‘Christmas Choral’ tournee van Berdien Stenberg. In zijn functie van Stadsorganist werden nieuwe activiteiten georganiseerd zoals ‘de Zeister Orgeltour’ tijdens Open Monumentendag, het scholenproject met een interactief orgelconcert (400 kinderen), orgelconcerten tijdens ‘Sounds of the City’, het Passieconcert (met het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi met verschillende solisten), Kerstconcerten en voor zijn jubileum in 2019 (40 jaar concertorganist) een Orgelplusconcert in het Figi theater Zeist, samen met het Koninklijk Harmonieorkest O.B.K. Zeist o.l.v. dirigent Arnold Span en verschillende solisten. Eveneens ontving hij in 2019 concert uitnodigingen voor de Sint-Salvatorkathedraal in Brugge (B) en voor de Grote- of Sint Laurenskerk in Rotterdam (zie YouTube).

Van Willem Boog verschijnen regelmatig koor- en orgelwerken, uitgegeven bij Molenaar Ed. Wormerveer, Muziek-Klassiek B.V., ‘Con Passione’ en zijn eigen label).

Wat betreft de functie van het orgel in de eredienst onderschrijft hij nadrukkelijk de uitspraak van zijn leermeester Willem Hendrik Zwart:

de Lofzang heeft een voertuig nodig en dat moet een gouden koets zijn.

Lees meer over Willem Harold Boog op www.willemharoldboog.nl